Ціна на сотовий бджоло-пакет 2015

Цієї весни 2015 року ціна на бджолопакет коливається дуже сильно. Як правило пасічники які планують реалізувати пакети зі своєї пасіки намагаються встановити найвищу ціну. Покупці в свою чергу намагаються збити ціну. Коли взимку ціна на цукор підскочила до 900 грн. за мішок, то більшість пасічників на радощах масово почали встановлювати ціни прирівнюючись до вартості одного мішка цукру. Плюс фантастичні коливання курсу долара до 37 гривень за зелену банкноту взагалі позбавили пасічників почуття реальності. Покупців "на горизонті" вже й не так багато! Росіяни точно не приїдуть, на іноземних купців годі й сподіватися, до їхніх ветеринарних вимог мало хто готовий. Залишаються наші рідні "українські" покупці, яких не так вже й багато, та й ціну вони поки що пропонують не таку вже й високу 450-500 гривень. В результаті маємо не дуже втішну картину, пропозиція пакетів висока, попит на пакети не великий. Диктувати ціну в такій ситуації майже не можливо. Якою ж буде ціна пакета на момент купівлі-продажу ніхто не знає. Провівши детальну калькуляцію можна впевнено сказати, що собівартість пакета на сьогоднішній день складає 390 гривень. Сюди входить: 3 рамки печатного розплоду, одна кормова рамка (загодівля цукровим сиропом); 1,2 кг бджоли, яка обсиджує рамки; віск на рамках (вощина); дерев'яна частина рамок, дріть, цвички; ветеринарно-санітарні документи (паспорт пасіки, дослідження на варроатоз та гнильці, форма №1 для ДАІ). Як не дивно, більшість пасічників не враховує свою ж оплату праці, час і зусилля які були витрачені на пасіці. Нехай по мінімуму це буде 50-60 гривень, які розумно було б додати до ціни 390 грн. В результаті ми отримаємо 450 грн. більш-менш справжньої собівартості одного бджолопакету. Який же тоді можна зробити висновок на весняних торгах пакетами? Ті пасічники яким вдасться продати пакети дорожче ніж 450 грн., то вони хоч щось та й зароблять. А щодо тих пасічників, які буду "сплавляти" дешевше, то чесно кажучи мені їх з одного боку просто шкода, адже людина працювала цілий сезон собі в "мінус". А з іншого боку пасічники які не задумуючись поступаються в ціні провокують покупців ще активніше збивати загально-прийняту ціну на бджолопакети. 

До прикладу можна навести такі цифри: скажімо на формування 100 бджолопакетів протягом сезону пасічник витратив 450 грн./на один пакет, а реалізував пакети по 400 грн. 

 

(400х100=40000) - (450х100=45000) = -5000 грн.

 

Згідно розрахунку пасічник замість того щоб заробити, навпаки втратив за сезон 5000 гривень, ще й попрацював на славу...

Крім "цінової політики" слід пам'ятати ще й про здоров'я бджіл, яких пасічник планує реалізувати. Сьогоднішній покупець став набагато прискіпливішим і вимогливішим до якості бджіл. І вже минули ті часи, коли росіянам можна було "впихнути" будь-що і побажати щасливої дороги. І не біда, що бджоли загинули від неймовірної закліщованості, або гнильців. Адже наступного сезону приїде інший купець і скупить знову все що є. Сучасні пасічники-покупці активно спілкуються між собою, і намагаються купувати бджіл у перевірених "місцях" і добре знають у яких пасічників не якісні бджоли. Існують навіть "чорні списки" пасічників до яких покупці навіть не телефонують. Тому, тепер так важко знайти покупця на бджолопакети, і перш ніж оголосити ціну, продавцю варто спитати себе, чи готовий він гарантувати якість своїх бджіл. Чи проводив пасічник належним чином лікування та профілактичні заходи на своїй пасіці. Чи веде журнал пасіки, чим може підтвердити письмово проведені заходи. Чи варто "купувати" ветеринарні аналізи в "останній момент" провокуючи ветеринарно-санітарну службу на хабарництво. Чи все ж таки здати аналізи заздалегідь "по-чесному" і бути впевненому що бджоли здорові і якісні. І впевнено працювати в наступному сезоні, тому що, задоволений покупець приїде в перевірене місце знову.

Write a comment

Comments: 0

Громадська організація "Асоціація виробників продукції бджільництва "Буковинський БДЖОЛЯР"

вул.Вірменська, 34 | м.Чернівці, 58000

+38(050)968-66-51

+38(095)526-53-43

+38(096)036-34-02

email: bzholyar.buk@gmail.com

Новини асоціації

Ваш e-mail: *
Ваше им'я: *
Ваш телефон: