Буковина - бджолярський край

Буковина – це природна перлина України. Багатство природи краю різноманітне за кліматом, рельєфом, рослинним і тваринним світом. За природно-кліматичними умовами територія краю характеризується ознаками трьох природних зон. Її незначна загальна територія включає в себе гори, ліси, степи, ріки, полонини, водоймища, а також має різноманітний клімат та погодні умови. Із сивої давнини на Буковині існував бджолярський промисел, який поширювався із розвитком цивілізаційних процесів краю.

Природа подарувала буковинцям чудову Божу комаху – медоносну бджолу (Apis melifera) карпатської породи, яка займає почесне місце у сучасному товарному виробництві бджоло продуктів. Аборигенний тип буковинської карпатянки, який сформувався за багато тисячоліть в природно-кліматичних умовах зони Карпат авторитетно заявив про себе в 60-ті роки минулого сторіччя. На території краю існувало декілька державних бджоло-росплідників, які продукували племінних маток Путильського і Сторожинецького екотипів і постачали їх в бджоло господарства різних регіонів колишнього «Союзу». На Чернівецькій державній дослідній станції (с/г Рогізна) велася ґрунтовна науково-дослідницька робота по вивченню «Буковинки» під загальним керівництвом союзної академії наук ім..Тімірязєва.

Чудові корисно-господарські ознаки, висока зимостійкість та прискорений ранньовесняний розвиток, стійкість проти різноманітних хвороб і високопродуктивне використання найрізноманітніших нектароносів, навіть при не сприятливих погодних умовах поставили нашу «Буковинку» в ряд кращих продуктивних порід медоносних бджіл. За часів «Союзу» Буковина була в буквальному розумінні бджолярським краєм – краєм промислових  аматорських пасік. Великі пасіки снували у всіх лісгоспах краю, міжколгоспних районних об’єднаннях, колгоспах.

Великі чернівецькі підприємства мали власні пасіки, які утримувалися у гірських місцевостях. Аматорські пасіки, особливо у Сторожинецькому, Глибоцькому, Путильському, Вижницькому районах були обов’язковим атрибутом сіл – їх окрасою. Особливого поширення і росту їх чисельності вони набули у 80-ті роки з початком кооперативного руху. Оскільки буковинська карпатянка зарекомендувала себе, як високопродуктивна, то почалося масове виробництво бджоло-пакетів. Яскравим прикладом слугує місто Заставна, де кількість сімей на аматорських пасіках становила понад 2000 штук.

Нажаль з погіршенням економічного становища держави, а потім і розпадом «Союзу» бджільництво, як галузь с/г краю почала різко занепадати. Тільки з двохтисячного року розпочалося деяке пожвавлення за рахунок приватного сектору, оскільки всі промислові пасіки держлісгоспів та колгоспів були ліквідовані. Відсутність будь-якого керівництва галуззю надзвичайно гальмувала її розвиток. Державна підтримка була відсутня. Тільки в 2012 році почалося організаційне відновлення бджільництва області.

18 січня 2012 року на загальних зборах бджолярів було створено обласну громадську організацію «Буковинська асоціація виробників бджоло-продуктів». Було відновлено районні бджолярські організації у Глибоцькому, Заставнівському, Сторожинецькому, Путильському, Кельменецькому та інших районах. При активній участі Буковинської асоціації сільськогосподарських дорадчих служб було розроблено п'ятирічну програму розвитку бджільництва області, але її виконання не розпочалося через відсутність фінансування. Бджільництво Буковини спеціалізується за трьома напрямками: виробництво бджоло-продуктів, виробництво бджоло-пакетів, комбіноване виробництво (пакети+мед). Сьогодні в області нараховується 44105 сімей.

Буковинський мед вироблений з дикоросів є одним із кращих медів світу. В 1967 році на міжнародній виставці в Німеччині мед із пасіки колгоспу села Банилів-Підгірний, Сторожинецького району був нагороджений золотою медаллю (див. карту-схему).

В даний час обласна організація бджолярів знаходиться у стані реорганізації. 29 березня 2015 року загальними обласними зборами прийнято рішення про вступ «Буковинської асоціації виробників бджоло продукції» до складу Спілки пасічників України і ведеться підготовка до оформлення юридичного статусу нашого об’єднання.


Матеріал підготував заступник голови «Асоціації» - Аністратенко В.Г.

Write a comment

Comments: 0

Громадська організація "Асоціація виробників продукції бджільництва "Буковинський БДЖОЛЯР"

вул.Вірменська, 34 | м.Чернівці, 58000

+38(050)968-66-51

+38(095)526-53-43

+38(096)036-34-02

email: bzholyar.buk@gmail.com

Новини асоціації

Ваш e-mail: *
Ваше им'я: *
Ваш телефон: