Попередні результати COLOSS

Міжнародне об’єднання COLOSS оголосило попередні результати міжнародних досліджень втрат бджолосімей взимку 2014-2015. Дані були зібрані з 31 країни світу. Завдяки спільним зусиллям Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Асоціації виробників бджолиних продуктів «Буковинський БДЖОЛЯР» Україна стала учасником міжнародної асоціації COLOSS та вперше прийняла участь у досить важливих дослідженнях в області бджільництва. Вперше до співпраці також долучились такі країни як Єгипет та Росія. У дослідженні прийняли участь 23 234 пасічники з 31 країни та надали детальну інформацію про результати зимівлі своїх пасік.

В загальній складності 469 249 бджолосімей зайшло в зиму, 14,4%  бджолосімей загинуло, 3% були проблеми з матками. Попередній аналіз показує, що смертність протягом зими 2014-2015 різниться між країнами, починаючи з 5% в Норвегії до 25% в Австрії. Загальні втрати бджолосімей склали 17,4%, що в два рази більше за попередню зимівлю. Для опитування пасічників використовувалась Анкета, яка в наступному сезоні буде вдосконалена та міститиме більш детальну інформацію про ризики та причини загибелі бджолосімей.

Країни Північної Європи традиційно мають більш низькі втрати в порівнянні із Заходом та країнами Центральної Європи. Це можна пояснити тим, що в цих країнах весняний розвиток відбувається пізніше, через низькі температури у березні та квітні, така сама тенденція спостерігалась і у попередньому сезоні,зима 2013-2014. Цей фактор звичайно обмежу кількість циклів розплоду кліща Варроа. Але проблема загибелі бджолосімей багатофакторна, зрозуміло що існує багато інших причин загибелі бджіл, які не стосуються кліща Варроа. Виявлення справжніх причин загибелі бджіл і є нашим основним завданням.

Поки що це попередні дані, а результати більш детального аналізу будуть надані пізніше.

Coloss – є науково-дослідницьким об’єднанням, яке фінансується Європейським Союзом, а саме фондом Ricola, діяльність якого спрямоване на виявлення причин та запобігання масової загибелі бджіл по всьому світу.Coloss безпосередньо не підтримує науку, але прагне скоординувати в правильному напрямку науково-дослідну діяльність в Європі та по всьому світу. На даний момент Coloss має 552 учасники проекту з 78 країн світу. Президент асоціації Coloss – професор Петер Нейман з університету Берн (Швейцарія), висловлює величезну подяку всім пасічникам, які надали інформацію про результати зимівлі своїх пасік та сподівається на подальшу співпрацю.

Write a comment

Comments: 0

Громадська організація "Асоціація виробників продукції бджільництва "Буковинський БДЖОЛЯР"

вул.Вірменська, 34 | м.Чернівці, 58000

+38(050)968-66-51

+38(095)526-53-43

+38(096)036-34-02

email: bzholyar.buk@gmail.com

Новини асоціації

Ваш e-mail: *
Ваше им'я: *
Ваш телефон: